Wachten – 1930’s

In de Dust Bowl, jaren dertig.

Twee jonge mannen voor een kruidenierszaak in het midden van de VS. Wachtend. De brillen al op voor de volgende dust storm, die in de verte als een donkere vloedgolf komt aangerold. Geen werk en sombere vooruitzichtzichten. ‘While we’re postponing, our life speeds by’, herinnert zich de man met de donkere brillenglazen. Hij leest in de lange avonden. De ander heeft zijn eigen wereld. Bij hem wandelt het meisje van de general store  door z’n gedachten. Lichtjes wiegend in de stilte voor de storm.

* * *

Beelden van het naderende onheil. Twee foto’s van de dust storm die op 18 april 1935 op het plaatsje Stratford in de Texas Panhandle afkwam – de Panhandle is het meest noordelijke deel van Texas.
(Klik voor vergroting)

   

De foto’s zijn uit een album en hadden daarin als onderschrift: “Remarkable views of a sandstorm, Stratford, Texas, April 18, 1935. The dust-clouds approached at 60 m.p.h. and were reported to be a mile high. It came rolling and boiling with varicolored portions that held the onlooker entranced. Pitch darkness came down like a knife-edge. Window ledges were covered until they could hold no more.”

* * *