Artikelen

Historische artikelen

Een kleine keuze uit mijn historische publicaties in tijdschriften en op het internet:
enkele artikelen die geheel los staan van mijn boeken.

Door Eendracht Victorie – De geschiedenis van geen verzetsorganisatie

Een oplichter richt in 1941 een pseudo-verzetsorganisatie op om er zelf beter van te worden. De verzetsgroep wordt door de Duitsers opgerold en de misleide leden worden zwaar gestraft. De oprichter / oplichter wordt onthoofd.
Verschenen in: Scyedam, tijdschrift van de Historische Vereniging Schiedam,
22e jaargang, nummer 2, mei 1996.     tekst

De roofoverval op het Schager postkantoor, 1949

Een verdienstelijk oud-verzetsman ziet zich na de oorlog door nood gedwongen een roofoverval te plegen op het postkantoor van Schagen, geheel volgens het tijdens de oorlog beproefde recept van de geldkraak.
Verschenen in: De Kakelepost, tijdschrift van de Historische Vereniging Schagen en omstreken, 26e jaargang, nummer 5, december 2011.     tekst

Op basis van dit artikel werd in 2012-2013 door Maarten Leegwater het toneelstuk ‘De tragische misstap van een goede schagenees’ geschreven, dat in
oktober en november 2014 in Schagen werd opgevoerd en volle zalen trok.

Duizend bommen en granaten ! – Over historisch onderzoek en onontplofte explosievenTerugblik 40-45, juli 2015

De verschillen tussen historisch onderzoek door ‘vakhistorici’, ‘amateurs’ en bedrijven die zich bezighouden met de opsporing van explosieven. Een pleidooi voor samenwerking.
Verschenen in: Terugblik 40-45 – Maandblad van de Documentatiegroep ’40-’45, 53e jaargang, nr.7 (551), juli-augustus 2015.
Het tekstbestand is de kopij in PDF :     tekst